Forskningen belönades med ”Life Time Award”.

2021 tilldelades Georg Wikman "Life Time Award" för sin forskning kring adaptogener. Ett pris som delades ut av American Botanical Council, USA:s ledande institution inom växtmedicin.

Visa fler artiklar

agaDA - en fascinerande historia

Fysikern och kemisten Georg Wikman vid Örtmedicinska Institutet i Göteborg har i över 30 år forskat kring de två adaptogenerna, Andrographis och Rysk rot. Forskningen har resulterat i stor internationell uppmärksamhet och en prestigefull utmärkelse. 2021 tilldelades Georg Wikman "Life Time Award" för sin forskning kring adaptogener. Ett pris som delades ut av American Botanical Council, USA:s ledande institution inom växtmedicin.

Georg Wikman

Upptäckten av Rysk rot

Georg Wikman berättar:

- I slutet av 70-talet hade jag fått kontakt med en berömd rysk professor, Israel Brekhman. Vi blev vänner och han bjöd in mig för att träffa andra ledande forskare inom växtmedicin. Det var där jag upptäckte Eleutherococcus. Ett av de mest studerade och mesta använda botaniska läkemedlen i Sovjetunionen – men i princip helt okänd utanför landet.

- Eftersom Eleutherococcus var en rot och kom från Ryssland så gav jag den namnet Rysk rot, ett namn som idag används internationellt.

Avgörande sjukhusbesök

- Min nästa resa gick till Kina, där jag besökte universitet och sjukhus. Det var vid ett sådant besök som jag blev introducerad till Andrographis. En läkeört som precis som Rysk rot var okänd utanför Kina och Indien. Och precis om Rysk rot användes den till att stödja kroppen vid alla typer av infektioner – både till barn och vuxna.

- Efter alla möten med läkare och forskare var jag absolut övertygad.

50% bättre effekt

Även om dessa två läkeväxter kom från olika delar av världen och aldrig hade använts tillsammans, förstod Georg Wikman och hans kollegor att Andrographis och Rysk rot hade mycket gemensamt. De började därför att experimentera med olika kombinationer.

- Vi insåg snabbt att vi kommit något verkligen stort på spåren. I laboratorium kunde vi konstatera att effekten ökade med närmare 50% när örterna kombinerades. Men de verkligen imponerande resultaten kom när vi började med kliniska studier på människor. Resultatet av all vår forskning är agaDA, avslutar Georg Wikman.

agaDA säljs både i butik och fraktfritt på nätet.

visa återförsäljare